Contact

Den Haag, 22 december 2017

Er komt volgend jaar 1 miljoen euro beschikbaar om mediation in het strafrecht mogelijk te blijven maken. De Tweede Kamer stemde gisterenavond, tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid, voor het amendement waarmee het geld wordt vrijgemaakt.

Mediation in Strafrecht Mediator met Slachtoffer en Dader in gesprek

Bij mediation binnen het strafrecht melden officieren van justitie en rechters bepaalde zaken aan voor mediation, waardoor slachtoffers en verdachten die dat willen onder begeleiding van een mediator met elkaar in gesprek gaan. Ruim driekwart van de zaken waarbij dit gebeurt, wordt succesvol afgerond. Als mensen ervoor open staan, kan mediation een waardevolle aanvulling zijn op een rechtszaak omdat bij mediation gekeken kan worden naar onderliggende conflicten en afspraken gemaakt kunnen worden over de toekomst. Dit geldt helemaal als mensen na de rechtszaak nog met elkaar door moeten of elkaar tegen kunnen komen. Het geeft slachtoffers meer invloed en helpt hen vaak bij de verwerking van leed. De officier en de rechter kunnen vervolgens met de uitkomst hiervan rekening houden. De rechter kan bijvoorbeeld bepaalde afspraken vastleggen in het vonnis.

Landelijk

Nadat er 3 jaar succesvol geëxperimenteerd werd met mediation in strafzaken bij 6 rechtbanken, werd vorig jaar bij de begrotingsbehandeling door de Tweede Kamer geld vrijgemaakt voor een landelijke invoering. In 2017 is mediation in strafzaken daardoor bij alle rechtbanken en gerechtshoven mogelijk geworden. Inmiddels zijn in alle 11 arrondissementen zaken aangemeld voor mediation. Rechters en officieren vinden het dan ook belangrijk dat deze mogelijkheid blijft bestaan.

Tot het aannemen van het amendement gisterenavond was het onzeker of ook volgend jaar voldoende geld beschikbaar zou zijn voor de voortzetting van deze vorm van mediation. Verschillende politieke partijen vroegen de minister van Justitie en Veiligheid om hiervoor geld beschikbaar te stellen.

Aan het opleidingsinstituut vandaag met goed gevolg de opleiding tot Mediator in stafrecht afgerond. Nu nog via het mediation bureau van de rechtbank de benodigde ervaring gaan opdoen om uit eindelijk als zelfstandig mediator in strafrecht aan het werk te kunnen.

Mediator in strafrecht is een specialisatie waarbij je naast je basis interventie technieken ook het benodigde vinger spitse gevoel nodig hebt om met de verdachte en het slachtoffer een goeie dialoog te kunnen krijgen. Met de docenten als Kim Roelofs en Makiri Mual hebben we een prima basis gekregen om verder te kunnen specialiseren.

Ik zie er naar uit

 

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Als ‘rijdende mediator’ komt Paul van der Wal bij bij u op locatie. ‘De gesprekken kunnen plaatsvinden bij u op locatie. In overleg kan  in natuurlijk ook altijd voor een andere, neutrale locatie worden gezorgd.’ Als rijdende mediator ben ik verbonden aan het Coachhuis die door het gehele land keurige neutrale vergader/ gespreksruimtes beschikbaar heeft.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”379″ img_size=”medium” alignment=”center” css_animation=”fadeInRight” title=”De rijdende mediator”][/vc_column][/vc_row]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Er is dit jaar toch geld voor mediation in het strafrecht. De Tweede Kamer heeft een amendement op de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie aangenomen waardoor de mediation binnen het strafrecht toch weer mogelijk is.

Bij mediation in strafrecht wordt gekeken of dader en slachtoffer gebaat zijn bij contact onder begeleiding van een mediator. Een slachtoffer kan hierdoor soms aangedaan leed beter verwerken en de dader ziet wat hij aanrichtte. Mediation is alleen aan de orde als het slachtoffer dit wil.

Dekking

Minister Van der Steur kondigde eerder aan dat er in 2017 geen geld voor is. PvdA-Kamerlid Recourt diende met steun van D66, ChristenUnie, SP en GroenLinks een amendement met als doel toch de benodigde 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen. Volgens het amendement kon dekking worden gevonden door gereserveerde middelen voor de reorganisatie van bestuursrecht in hoogste instantie hiervoor te gebruiken. Eerder trok het kabinet het wetsontwerp hiertoe in. De Tweede Kamer nam het amendement aan. De begroting van V en J is ook aangenomen.


Mediation naast rechtspraak

Bij mediation lossen partijen samen hun conflicten op via bemiddeling van een
onafhankelijke derde, de mediator. Ook als er een gerechtelijke procedure loopt, kunt u nog kiezen voor mediation.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]