Volgend jaar 1 miljoen voor mediation in strafrecht

 In Geen categorie
Den Haag, 22 december 2017

Er komt volgend jaar 1 miljoen euro beschikbaar om mediation in het strafrecht mogelijk te blijven maken. De Tweede Kamer stemde gisterenavond, tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid, voor het amendement waarmee het geld wordt vrijgemaakt.

Mediation in Strafrecht Mediator met Slachtoffer en Dader in gesprek

Bij mediation binnen het strafrecht melden officieren van justitie en rechters bepaalde zaken aan voor mediation, waardoor slachtoffers en verdachten die dat willen onder begeleiding van een mediator met elkaar in gesprek gaan. Ruim driekwart van de zaken waarbij dit gebeurt, wordt succesvol afgerond. Als mensen ervoor open staan, kan mediation een waardevolle aanvulling zijn op een rechtszaak omdat bij mediation gekeken kan worden naar onderliggende conflicten en afspraken gemaakt kunnen worden over de toekomst. Dit geldt helemaal als mensen na de rechtszaak nog met elkaar door moeten of elkaar tegen kunnen komen. Het geeft slachtoffers meer invloed en helpt hen vaak bij de verwerking van leed. De officier en de rechter kunnen vervolgens met de uitkomst hiervan rekening houden. De rechter kan bijvoorbeeld bepaalde afspraken vastleggen in het vonnis.

Landelijk

Nadat er 3 jaar succesvol ge√ęxperimenteerd werd met mediation in strafzaken bij 6 rechtbanken, werd vorig jaar bij de begrotingsbehandeling door de Tweede Kamer geld vrijgemaakt voor een landelijke invoering. In 2017 is mediation in strafzaken daardoor bij alle rechtbanken en gerechtshoven mogelijk geworden. Inmiddels zijn in alle 11 arrondissementen zaken aangemeld voor mediation. Rechters en officieren vinden het dan ook belangrijk dat deze mogelijkheid blijft bestaan.

Tot het aannemen van het amendement gisterenavond was het onzeker of ook volgend jaar voldoende geld beschikbaar zou zijn voor de voortzetting van deze vorm van mediation. Verschillende politieke partijen vroegen de minister van Justitie en Veiligheid om hiervoor geld beschikbaar te stellen.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search